Låna pengar

Lycka kan inte köpas för pengar heter det. Men människor tillåter sig ändå drömma om det perfekta huset, en ny bil, båt eller en rymlig jacuzzi. Och man får väl säga att det trots allt inte är fel att ha drömmar. De är individuella och innebär helt enkelt materiella ting för somliga.

Hur som helst, drömmarna kan besannas. Men för att kunna möjliggöra de större investeringarna – som till exempel att köpa ett hus – så krävs i övrigt en god ekonomi. De som har det riktigt gott ställt har kanske möjlighet att köpa ett hus kontant, men långt ifrån alla kommer ens i närheten av sådana resurstillgångar. De allra flesta lånar pengar från ett låneinstitut, men för att bli beviljad ett lån måste man kunna visa att man har just en ordnad ekonomi. En låneansökare som har betalningsanmärkningar och kanske har ett pågående ärende hos Kronofogden – lär knappast imponera på kreditgivaren som sannolikt ger ett avslag.

En annan aspekt av god ekonomi är att se till låneansökarens besparingar. Så tillvida det inte handlar om ett blancolån så kräver låneinstituten en kontantinsats på de större lånen. Om man exempelvis ar som avsikt att låna 1 000 000 kr och kontantinsatsen ligger på 15 % så innebär det att man måste minst ha 150 000 kr i besparingar, alternativt ta ett blancolån för att täcka upp för de 15 % som inte täcks av hypotekslånet.

Låneinstituten vill dessutom vara säkra på att låntagaren har en regelbunden inkomst. Det är inte ovanligt att de ställer kravet att man måste ha varit fast anställd i minst 6 månader. Om man trots allt saknar en regelbunden inkomst så kan det vara möjligt att beviljas lån ändå – under förutsättning att man ansöker tillsammans med en medlåntagare. Huruvida ett lån beviljas i ett sådant läge beror främst på hur mycket pengar som avses lånas.

Simpleton on a Diet Theme - Swedish Value